Blogin viimeiseen merkintään olen koonnut muutamia hajaneuvoja niille, jotka lähtevät Kiinaan vaihtoon:

 

  • Kiinan kaoottisuus: Vaikka byrokratia on todennäköisesti pahempaa kuin Suomessa, liikenteessä kulkeminen vaarallista ja ilma useimmiten saastunutta, kiinalaista yhteiskuntaa oppii lukemaan ja hengityksensuojaimia saa kaupoista. Ihminen sopeutuu.

  • Vuokrasopimus: Jos joutuu turvautumaan Kiinassa yliopiston ulkopuoliseen majoitukseen, vuokrasopimuksen kanssa tulee olla varovainen. Jos huomaa, että vuokrasopimuksessa on epäselviä kohtia, kuten esimerkiksi tulkinnanvaraisuus koskien veroista vastuussa olevaa tahoa, kannattaa pyytää vuokranantajaa täydentämään sopimusta kaikkien sopimuskappaleiden osalta. Vaikka vuokranantaja vakuuttaisikin, että hän tulee pysymään ei-kirjatuissa sitoumuksissa, näin ei välttämättä tapahdu. Ennen kaikkea tulee kuitenkin säilyttää hyvät välit vuokranantajaan, koska asian riitauttaminen ei useimmiten johda mihinkään. Jos riitatilanne kuitenkin kärjistyy, yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professoreilta saa todennäköisesti apua.

  • Verkostot: Kiinalaiset ja muut maassa asuvat kontaktihenkilöt ovat äärimmäisen hyödyllisiä, kun yrittää avata pankkitilin tai puhelinliittymän. Asiointi viranomaisten luona ja kaasun lataaminen kortille on myös paljon mutkattomampaa. WeChat on oiva työkalu.

  • Liikkuminen: Bussilla reilun kahden kilometrin matka taittui matkalipulla, joka maksoi noin neljätoista senttiä. Sama osuus maksoi taksilla kuljettaessa kaksi euroa. Metroa puolestaan kannattaa käyttää pitkillä matkoilla; joskin flunssakauden aikana pakkautuminen täpötäyteen metrovaunuun voi olla turmiollista. Kesäaikaan pyöräily on kuitenkin kätevin liikkumismuoto, varsinkin kun pyörän voi hankkia ja siitä pääsee eroon helposti.

  • Kiinan nettisensuuri: VPN on tarpeellinen, kun haluaa kiertää palomuurin ja päästä käsiksi esimerkiksi muihin hakukoneisiin kuin kiinalaiseen Baiduun, joka kuulemma sensuroi useat Kiinan hallituksen kannalta arkaluontoiset haut. Helsingin yliopisto tarjoaa VPN-yhteyden osoitteessa www.vpn.helsinki.fi.

  • Loppujen lopuksi: Kiina tarjoaa jokaiselle jotain, koska maa on toisaalta taipunut länsimaiseen elämäntyyliin, mutta perinteisestä kiinalaisuudesta halutaan edelleen pitää kiinni. Räätälipalvelut ovat edullisia, mutta aitoja luksustuotteitakin saa – unohtamatta kuitenkaan väärennettyjä versioita näistä.