Juoksin luennolle päivänä, jolloin saastelukemat hipoivat korkeuksia. Olisi pitänyt jättää tekemättä, koska nyt hengästyttää ja päässä pyörii. Laitan tämänkertaisen merkinnän kitinäosuuden edellä mainitun piikkiin. 

 

Vaikka Pekingin yliopisto on pitänyt sisällään tähän mennessä useita mieluisia yllätyksiä, kuten edullisen ruoan, paikoittain laadukkaan opetuksen sekä äskettäin rakennetun oikeustieteellisen kirjaston, en voi olla listaamatta muutamia vastoinkäymisiä:

 

  1. Pääsy tiedekunnan kirjastoon: Koska opiskelen oikeustieteellisessä, voisi olettaa, että minulla on automaattinen pääsy kirjastoon. Mutta ei. Tähän pitää hakea erikseen lupaa, joka vie useita arkipäiviä.

  2. Kirjojen lainaaminen pääkirjastosta: jotta voi lainata kirjoja, vakuudeksi on jätettävä rahaa viidensadan yuanin edestä.

  3. Opiskelijan juoksuttaminen: leimoja papereihin on saatava sieltä ja täältä, minkä jälkeen ne pitää toimittaa kampuksen toiselle laidalle.

  4. Vakuutuksen ottaminen: Otin Suomessa vakuutuksen, joka ei kuitenkaan kelvannut Pekingin yliopistolle. Paikallisen vakuutuksen sain vasta kolmen viikon päästä, sillä tietokoneet eivät toimineet ja yliopiston virkailijat olivat unohtaneet papereitani sinne tänne.

  5. Puutteellinen tiedottaminen: Ensimmäisenä perehdytyspäivänä seisoin neljän muun opiskelijan kanssa kampusalueella eikä meillä ollut pienintäkään ajatusta, mistä aloittaa. Ei kylttejä, ei oppaita, ei mitään mainintaa perehdytysoppaassa. Jos sattui löytämään englanninkielisen internetsivuston, josta voisi saada apua, sitä joko ei ollut päivitetty vuosikausiin tai se ei vain toiminut. Yliopistolta tuntuu myös uupuvan kanava, jota kautta saisi tiedon tulevista seminaareista ja yritysten esittelytapahtumista.

 

Elämä kampuksen ulkopuolella on asia erikseen, sillä oman alueen poliisiaseman löytäminen rekisteröitymistä varten, matkapuhelinliittymän ja pankkitilin avaaminen sekä vuokra-asuntoon liittyvät velvollisuudet olivat itsessään projekteja, jotka saivat olon turhautuneeksi. Kehnosta kiinan kielen taidosta ei ole paljoa apua ollut.